. go to top icon

Focal Vestia Nº 1 - Με μοναδικό στυλ!

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
Focal Vestia Nº 1 - Με μοναδικό στυλ!

Το μικρότερο μέλος της σειράς Vestia είναι "παραδοσιακά" Focal και διαθέτει μερικά νέα αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέροντα χαρίσματα!


Η Focal έχει κάνει κάτι σαν γοητευτική επίθεση στο πιο προσιτό άκρο της σειράς των μοντέλων της τελευταία. Τη σειρά Vestia ακολούθησε στην αγορά η σειρά Theva με τιμές ακόμη πιο προσιτές. Λογικά επιλέξαμε το Vestia 1 για να το δούμε ως το πιο οικονομικό από όλα τα μοντέλα Vestia επειδή από τη μία είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης αλλά και επειδή ενσωματώνει το μεγαλύτερο μέρος των βελτιώσεων της γκάμας του Γάλλου κατασκευαστή.


Το κλειδί εδώ είναι ένα νέο tweeter. Εξακολουθεί να είναι ένας μεταλλικός θόλος κατασκευασμένος από συνδυασμό αλουμινίου και μαγνησίου, αλλά έχει δανειστεί από την εμπειρία που αποκτήθηκε στο τμήμα ηχείων αυτοκινήτων της Focal. Ο θόλος έχει το χαρακτηριστικό προφίλ σε σχήμα «M», αλλά τώρα βρίσκεται πιο μπροστά στο εμπρός διάφραγμα από ό,τι στο παρελθόν και έχει έναν ρηχό κυματοδηγό γύρω του. Σύμφωνα με τη Focal αυτή η νέα σχεδίαση είναι ελαφρύτερη και πιο άκαμπτη από ό,τι πριν και η νέα βάση και ο οδηγός βοηθούν στη συνολική διασπορά του ήχου.



Αυτό συνδέεται με έναν οδηγό των μεσαίων μπάσων που χρησιμοποιεί το υλικό «Slatefiber» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σειρά Focal Chora. Παρά το όνομα, το Slatefiber στην πραγματικότητα δεν περιέχει σχιστόλιθο. Αντίθετα, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο, μη υφασμένο ανθρακόνημα που συμπιέζεται σε ένα εξαιρετικά ελαφρύ και άκαμπτο διάφραγμα. Στο Vestia 1, ο οδηγός έχει διάμετρο 165 mm και υποβοηθείται από μία μπροστινή θύρα μπάσων.


Και οι δύο οδηγοί βρίσκονται σε μια καμπίνα που - με μια μικρή απόσταση κάτω από 38 εκατοστά - είναι μεγαλύτερο από ορισμένα άλλα ηχεία σε αυτό το επίπεδο τιμής. Η κατασκευή είναι σχετικά συνετή. Η Focal χρησιμοποιεί ενισχυμένο MDF για να δημιουργήσει αυτό που περιγράφουν ως «εξαιρετικά άκαμπτο» σχήμα και το Vestia 1 αισθάνεται ιδιαίτερα στιβαρό και συμπαγές. Ωστόσο, κάτι που πρέπει να αναφερθεί μιας και το συζητάμε είναι ότι το Vestia 1 κατασκευάζεται στην ΕΕ ενώ πολλοί ανταγωνιστές του όχι. Δεν εναπόκειται σε εμάς στην Athens Pro Audio να το κρίνουμε, αλλά θα έχει επίδραση στο τι μπορείτε να αποκτήσετε στο ίδιο εύρος τιμών, καθώς η Focal δίνει μεγάλη έμφαση στους driversς στη συνολική σχεδίαση των ηχείων της. 


Ποιότητα ήχου


Το Vestia 1 μπορεί να είναι ένα σχετικά νέο ηχείο, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά που διαθέτει θα είναι άμεσα γνωστά σε όποιον έχει ακούσει μοντέλα της Focal τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτά (τα χαρακτηριστικά) είναι μια ακριβής, λεπτομερής και πολύ άμεση εμπειρία ακρόασης. Το ηχείο αντικατοπτρίζει πιστά τόσο το περιεχόμενο της εγγραφής όσο και τον χαρακτήρα του συνδεδεμένου εξοπλισμού σας. Η Focal είναι ένας σημαντικός "παίκτης" στον επαγγελματικό ήχο για δεκαετίες και τα χαρακτηριστικά που τους φέρνουν σε πολύ καλή θέση αποτελούν επίσης μεγάλο μέρος του «εγχειρίδιου» παραγωγής του Vestia 1.


Αυτός ο ήχος έχει εξελιχθεί όμως και έχει ως αποτέλεσμα ένα ηχείο που καταφέρνει να εξισορροπήσει την επιθυμία να σας πει τα πάντα για την ηχογράφηση και το υπόλοιπο σύστημά σας με πολύ πιο επιεική τρόπο από τα παλαιότερα ηχεία Focal. Δεν νομίζουμε ότι κάποιος θα περιγράψει ποτέ το Vestia 1 ως «ζεστό», αλλά υπάρχει μια φινέτσα και γλυκύτητα στην απόδοσή του που σίγουρα έλειπε πριν από μερικά χρόνια. Ακόμη και με ενεργά "κακές ηχογραφήσεις", το Vestia 1 ακολουθεί την έξυπνη ισορροπία επισημαίνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα χωρίς ποτέ να κάνουν το αποτέλεσμα να ακούγεται ακατάλληλο. Το νέο tweeter φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερη δύναμη από αυτή την άποψη, βοηθώντας το Focal να είναι συνολικά πιο εκλεπτυσμένο.



Σε ένα πιο άυλο επίπεδο, αυτό το ηχείο είναι επίσης διασκεδαστικό. Δεν είναι το πρώτο διασκεδαστικό Focal αλλά αναπτύσσει περαιτέρω το αίσθημα δέσμευσης και συναισθηματικής εμπλοκής. Το Slatefiber δεν είναι απλώς μια έξυπνη χρήση ανθρακονημάτων καθώς προσδίδει στο ηχείο μια ταχύτητα και ευελιξία που πολύ λίγα ηχεία του ίδιου εύρους τιμής μπορούν να φτάσουν. Το Vestia 1 δεν είναι το πιο δύσκολο ηχείο που μπορείτε να αγοράσετε, αλλά εξίσου δεν φαίνεται ποτέ λεπτό ή ελαφρύ. Εφόσον υπάρχει λίγη φροντίδα και προσοχή για τη συνεργασία με τα υπόλοιπα HiFi κομμάτια, προκύπτει ένα ασυνήθιστα καλά ισορροπημένο σύνολο. 



Ζώντας με τα Vestia 1


Η Focal τείνει να κρατά τις πιο εντυπωσιακές επιλογές φινιρίσματος για τα προϊόντα της υψηλής κατηγορίας και το Vestia 1 έχει τρεις σχετικά λογικές επιλογές φινιρίσματος. Οι επιλογές σε μαύρο High Gloss και σκούρο ξύλο δεν χρειάζονται περαιτέρω εξήγηση, αλλά το «ανοιχτό ξύλο» είναι αρκετά ενδιαφέρον. Σε αυτό το φινίρισμα, το Vestia 1 έχει όντως ξύλινη όψη στα πλαϊνά τμήματα του ηχείου, αλλά το «ανοιχτό» είναι πράγματι «λευκό». Αυτό θα μπορούσε να φανεί όχι τόσο ωραίο, αλλά η αντίθεση με τα υπόλοιπα γκρι-ανθρακί στοιχεία συμβάλλει στο να δείχνει τελικά αρκετά κομψό.


Το Vestia 1 δεν είναι ακριβώς μια συσκευή «plug and play». Θα χρειαστεί λίγη προσοχή όσον αφορά την τοποθέτηση για να ακούγεται καλύτερα. Χαρακτηριστικά που είναι αξιοσημείωτα είναι ότι το ηχείο ένα πολύ εύκολο στην οδήγηση (89.5dB ευαισθησία) και μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στις χαμηλές συχνότητες!





Δείτε εδώ φινίρισμα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

Focal Vestia 1 Dark Wood / Focal Vestia 1 Black / Focal Vestia 1 Light Wood



Συμπέρασμα


Το Vestia 1 δεν ξαναγράφει τους κανόνες του τι μπορούν να κάνουν τα ηχεία Focal. Το πετυχαίνει αξιοποιώντας όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα πράγματα που η Γαλλική εταιρεία έκανε παραδοσιακά τόσο καλά και τα κάνει πιο προσιτά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η κατασκευή και ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι συνδυασμός υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, αν γενικά σας αρέσει ο ήχος Focal, είναι η τέλεια πρώτη επαφή με το brand στο σύνολό του. 


Γιατί να το αγοράσετε


Εάν θέλετε λεπτομέρεια, ρεαλισμό στην τονικότητα και αξιοπρεπή διασκέδαση, το Vestia 1 τα προσφέρει όλα αυτά πλουσιοπάροχα, ενώ απαιτεί λίγα από τον εξοπλισμό με τον οποίο συνεργάζεται.


Τεχνικά χαρακτηριστικά


  • Type : 2-way bass-reflex bookshelf loudspeaker
  • Speaker drivers : 61/2" (16.5cm) Slatefiber Midbass1" (25mm) Al/Mg inverted dome TAM tweeter
  • Sensitivity (2.83V/1m) : 89.5dB
  • Frequency response (+/-3dB) : 56Hz - 30kHz
  • Low frequency point (-6dB) : 48Hz
  • Nominal impedance : 8 Ω
  • Minimum impedance :4.5 Ω
  • Recommanded amplifier power : 25 - 120W
  • Crossover frequency : 2,800Hz
  • Dimensions (WxDxH) : 85/8x101/4x151/4" (21.9x26x38.7cm)
  • Net weight (with grille) : 15.4lbs (7kg)
  • Packaging dimensions (WxDxH) : 227/8x15x187/8" (58x38x48cm)
  • Net weight (with packaging) : 38.6lbs (17.5kg) (2 pieces)



AthensProAudio Team ©