. go to top icon

7 συμβουλές για καλύτερο ήχο από το πικάπ σας!

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024
7 συμβουλές για καλύτερο ήχο από το πικάπ σας!

Η αγορά ενός εξαιρετικού πικάπ είναι η πιο σημαντική απόφαση που μπορείτε να πάρετε όταν δημιουργείτε ένα αναλογικό στερεοφωνικό σύστημα με γλυκό ήχο. Ωστόσο, ακόμα και το καλύτερο πικάπ μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από τη σωστή ρύθμιση και τα κατάλληλα αξεσουάρ.


Ορισμένα αξεσουάρ για το πικάπ είναι τόσο απαραίτητα, που θα πρέπει να τα έχετε από την πρώτη μέρα που θα αρχίσετε να απολαμβάνετε δίσκους. Άλλα μπορεί να αποφασίσετε να τα προσθέσετε αργότερα, εάν διαπιστώσετε ότι ο ήχος δεν είναι ακριβώς αυτός που ελπίζατε.


Έχουμε συγκεντρώσει 7 συμβουλές για τη βελτίωση του ήχου του πικάπ σας, ξεκινώντας από τα πιο βασικά πρόσθετα και προχωρώντας σε πιο προηγμένες λύσεις όσο προχωράμε.


 

1. Διατηρήστε τους δίσκους σας χωρίς σκόνη


Όταν παραγγέλνετε το πικάπ σας από την Athens Pro Audio, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε και μια καλή βούρτσα δίσκων. Θα πρέπει να καθαρίζεται με βουρτσάκι τους δίσκους σας κάθε φορά που θέλετε να τους ακούσετε. Μια καλή βούρτσα δίσκων αφαιρεί τη σκόνη και την ηλεκτροστατική ενέργεια από αυτούς, μειώνοντας τους θορύβους όπως κρακ και τικ.


Οι βούρτσες κατασκευάζονται από μαλακή ίνα άνθρακα που μπορεί να αφαιρέσει χαλαρή σκόνη, ίνες, τρίχες… όλα όσα συνήθως συσσωρεύονται σε επίπεδες επιφάνειες στο σπίτι μας. Οι σύγχρονες βούρτσες διαθέτουν επίσης μεταλλικό αγώγιμο στοιχείο στη λαβή τους που βοηθά στη διάσπαση της ηλεκτροστατικής ενέργειας, η οποία παράγει επίσης ακουστικούς θορύβους.


Όταν οι δίσκοι σας δεν είναι στο πικάπ, διατηρήστε τους απαλλαγμένους από γρατσουνιές και προστατευμένους από τη σκόνη και την ηλεκτροστατική ενέργεια, χρησιμοποιώντας καλές θήκες δίσκων αντί για τις τραχιές χάρτινες θήκες τις οποίες έχουν οι δίσκοι όταν τους αγοράζουμε.


Δείτε εδώ τα σχετικά αξεσουάρ.




2. Προσθέστε μια μαλακή επιφάνεια δίσκων


Με την αγορά ενός πικάπ, καλό θα ήταν να αγοράζατε ένα felt  από φελλό ή 100% φυσικό μαλλί. Το felt απομονώνει τον δίσκο από τον πλατό, μειώνοντας τη μετάδοση κραδασμών από τον κινητήρα του πικάπ. Επίσης, εξασφαλίζει καλύτερη πρόσφυση του δίσκου, προσφέροντας πιο σταθερή ταχύτητα και μειώνει την ηλεκτροστατική φόρτιση που μπορεί να προσελκύσει σωματίδια σκόνης στην επιφάνεια του δίσκου. Είναι μια σχετικά μικρή επένδυση που αποφέρει μεγάλα οφέλη.


Δείτε εδώ τα σχετικά αξεσουάρ.




3. Μειώστε τις ανεπιθύμητες δονήσεις


Η βελόνα του πικάπ είναι πολύ ευαίσθητη στις δονήσεις. Αυτό την καθιστά ικανή να αποδίδει τις παραμικρές λεπτομέρειες από το αυλάκι του δίσκου, αλλά σημαίνει επίσης ότι ο ήχος σας μπορεί να επηρεαστεί από ανεπιθύμητες δονήσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές σχετικά απλές λύσεις που βοηθούν στην απομόνωση της βελόνας από τις δονήσεις. Οι απομονωτές δονήσεων αφαιρούν αυτόν τον κίνδυνο, καθώς και οποιοδήποτε φύσημα μπορεί να μεταδοθεί από ενισχυτές, ηχεία ή άλλες συσκευές που μοιράζονται την πλατφόρμα με το πικάπ σας.


Λύσεις όπως αυτές της IsoAcoustics (απομονωτές δονήσεων) να βοηθήσει στο να κρατήσει τις δονήσεις από βήματα ή γειτονικές συσκευές να μην παρεμβαίνουν στη μουσική ακρόαση.Η σταθερή τοποθέτηση σε έπιπλα που είναι ανθεκτικά στις δονήσεις είναι επίσης σημαντική. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε το πικάπ σας σε έναν στερεό βάθρο για πικάπ, για παράδειγμα. Μια επίσης εξαιρετική λύση, εάν αυτό είναι εφικτό, είναι να στηρίξετε το πικάπ σας στον τοίχο με ειδική βάση. Συμπληρωματικά συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη χρήση ενός σετ βάσεων ηχείων για να απομονώσετε το πικάπ σας από ηχητικές δονήσεις και να βελτιώσετε τη συνολική εμπειρία ακρόασης.


Δείτε εδώ τα σχετικά αξεσουάρ.




4. Ελέγξτε τα καλώδια σας


Ορισμένες φορές, ένας "φύσημα" από το πικάπ σας μπορεί να σημαίνει ότι τα καλώδια που το συνδέουν με τον υπόλοιπο εξοπλισμό σας έχουν φθαρεί. Πολλά πικάπ έρχονται με σχετικά φθηνά καλώδια που είναι χρήσιμα για την αρχή, αλλά δεν διαρκούν πάντα πολύ.


Τα καλώδια RCA υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούν υλικά ανώτερης ποιότητας για τη βελτίωση της μεταφοράς του σήματος, ειδικά σε ελαφρώς μεγαλύτερες αποστάσεις. Επιπλέον, τα πικάπ χρειάζονται σωστή γείωση για να εξαλείψουν έναν ενοχλητικό φύσημα χαμηλής συχνότητας που μπορεί να εμφανιστεί. Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, ένα καλώδιο γείωσης υψηλής ποιότητας μπορεί να βοηθήσει.


Δείτε εδώ όλα τα καλώσια RCA.





5. Κάντε έναν βαθύ και σωστό καθαρισμό στους δίσκους σας


Εάν η αναπαραγωγή ακούγεται θορυβώδης ή θολή, ακόμη και μετά τη χρήση της βούρτσας καθαρισμού, οι δίσκοι σας μπορεί να χρειάζονται μια πιο βαθιά καθαριότητα. Η βούρτσα σε γενικές γραμμές, μπορεί να αφαιρέσει την επιφανειακή βρωμιά, αλλά τα αυλάκια των δίσκων μπορεί να φιλοξενούν βαθύτερα υπολείμματα από διάφορα όπως σκόνη, μούχλα και βρωμιά, ειδικά αν ψωνίζετε συχνά από καταστήματα δίσκων δεύτερης χρήσης — ποτέ δεν ξέρετε σε ποιες συνθήκες τους έχει υποβάλει ο προηγούμενος κάτοχος.


Μια καλή μηχανή καθαρισμού δίσκων που χρησιμοποιεί ειδικό καθαριστικό υγρό και σύστημα αναρρόφηση για να καθαρίσει πραγματικά τα αυλάκια, μπορεί να ανανεώσει τους δίσκους, κάνοντάς τους να ακούγονται σαν καινούργιοι και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους διατηρώντας τους σε καλή κατάσταση.


Μια μηχανή καθαρισμού *πλυντήριο δίσκων, μπορεί να κάνει τους δίσκους — παλαιούς ή νέους — να ακούγονται εξαιρετικά, αφαιρώντας υπολείμματα βρωμιάς από συσκευασία και αποστολή ή βρωμιά από δεκαετίες χρήσης.


Ορισμένες εξαιρετικές επιλογές είναι οι παρακάτω:


HumminGuru NOVA Advanced Ultrasonis Vinyl Record Cleaner

HumminGuru Ultrasonic Vinyl Record Cleaner Bundle

HumminGuru Ultrasonic Vinyl Record Cleaner

Okki Nokki ONE

Pro-Ject VC-E

Pro-Ject Spin Clean Record Washer System MKII




6. Αναβαθμίστε την κεφαλή του πικάπ σας


Το πικάπ σας πιθανώς ήρθε με μια αρκετά καλή κεφαλή, αλλά υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση. Είναι ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι και διαθέτει τη δική του μαγεία!


Ορισμένα πικάπ διαθέτουν μια βίδα στον βραχίονα που μπορεί να χαλαρώσει για να αφαιρέσετε και να αντικαταστήσετε το headshell, κάνοντας τη διαδικασία αντικατάστασης της κεφαλής σχετικά εύκολη. Αν δεν έχετε αυτή την επιλογή, μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε την κεφαλή σας, αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία για να αποφύγετε ζημιές στα ευαίσθητα καλώδια.


Δείτε εδώ όλες τις κεφαλές.




7. Επενδύστε σε έναν ποιοτικό προενισχυτή πικάπ (phono preamp) 


Τα περισσότερα πικάπ έρχονται με μια καλή κεφαλή προεγκατεστημένη. Ωστόσο, υπάρχουν πιο προηγμένα μοντέλα διαθέσιμα και αν σκέφτεστε να κάνετε μια αναβάθμιση, ένας πιο εξελιγμένος προενισχυτής πικάπ (phono preamp) θα το επιτρέψει. Ένας καλός προενισχυτής προσφέρει ρυθμίσεις που σας βοηθούν να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια κορυφαία κεφαλή.


Υπάρχει μια πληθώρα προενισχυτών στην αγορά για όλα τα βαλάντια, με λυχνίες, χωρίς λυχνίες, με τρανζίστορ... που όμως το πιο σημαντικό είναι πως αποτελούν μια εξαιρετική αναβάθμιση για ένα σύστημα πικάπ υψηλής ποιότητας. Ορισμένοι audiophiles προτιμούν τον ζεστό και φιλόξενο ήχο ενός προενισχυτή που χρησιμοποιεί τεχνολογία λυχνιών (vacuum tube) αλλά και επειδή φαίνονται αρκετά εντυπωσιακοί. Άλλοι πάλι μένουν πιστοί στα τρανζίστορ! Όπως και να έχει η αναβάθμιση είναι που μετράει. Ορισμένοι προενισχυτές προσφέρουν επίσης ενσωματωμένο ειδικό subsonic filter που εξαλείφει τις ενοχλητικές χαμηλές συχνότητες "φύσημα".


Στην Athens Pro Audio υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος προενισχυτών απ' όπου μπορείτε να επιλέξετε ποιος είναι ο καταλληλότερος για εσάς.


Δείτε όλους τους προενισχυτές εδώ.




Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε!


Η δημιουργία ενός εξαιρετικού στεροφωνικού συστήματος αναπαραγωγής βινυλίων είναι μια φανταστική εμπειρία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι δύσκολη στην ολοκλήρωσή της. Ίσως και να μην τελειώνει ποτέ!


Εάν θέλετε το στερεοφωνικό σύστημά σας να λειτουργεί σε αρμονία τότε ελάτε στους ειδικούς της Athens Pro Audio που με την εμπειρία και τη γνώση τους μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε και να το εξοπλίσετε όπως πρέπει. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποισδήποτε απορία ή βοήθεια.


AthensProAudio Team ©