. go to top icon

Στην Καρδιά του βραβευμένου HiFi Rose RA280

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
Στην Καρδιά του βραβευμένου HiFi Rose RA280

Ο HiFi Rose RA280 είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον κόσμο των ενισχυτών Hi-Fi, συνδυάζοντας προηγμένη τεχνολογία και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής για να προσφέρει μια εντυπωσιακή ηχητική εμπειρία που σας επιτρέπει να νιώσετε την πραγματική ουσία της μουσικής. Ο ενισχυτής επικεντρώνεται στη μουσική, προσφέροντας την ίδια εξαιρετική τεχνολογία ενισχυτή GaN FET με τον μεγαλύτερο και πιο εξοπλισμένο αδελφό του, τον RA180.


Ιστορία της Εταιρείας


Η HiFi Rose είναι μια θυγατρική της Citech, μιας νοτιοκορεάτικης εταιρείας που εξειδικεύεται στις Human Touch Technology, HTT*. Αυτές οι διεπαφές χρησιμοποιούνται για όλες τις επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και πρέπει να είναι διαισθητικές και ανθεκτικές. Ένας από τους διευθυντές της Citech είναι λάτρης της μουσικής και ήθελε να ξεκινήσει μια εταιρεία ήχου. Ονόμασε την εταιρεία HiFi Rose και επιδίωξε να δημιουργήσει προϊόντα που να φαίνονται ενδιαφέροντα και κομψά, ενώ ταυτόχρονα να διαθέτουν τις ανθεκτικές και εύχρηστες διεπαφές που είναι γνωστή η Citech. Από την αρχή, η HiFi Rose έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι ο εξαιρετικός ήχος, η όμορφη εμφάνιση και η ευκολία χρήσης μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα προϊόν.


* Ορισμός Η Τεχνολογία Ανθρώπινης Αφής (Human Touch Technology, HTT) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται, να αναπαράγει ή να ενισχύει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Ο κύριος στόχος αυτής της τεχνολογίας είναι η δημιουργία μιας πιο διαισθητικής, φυσικής και ελκυστικής εμπειρίας χρήστη. Κυμαίνεται από απλές διεπαφές οθόνης αφής έως σύνθετα συστήματα που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία μπορούν να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στα ανθρώπινα συναισθήματα.


Σχεδιασμός & Ποιότητα Κατασκευής


Όταν η HiFi Rose παρουσίασε για πρώτη φορά τον RA180, τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Το εμπνευσμένο από steampunk - (Το ατμοπάνκ /αγγλικά: steampunk είναι υποείδος της επιστημονικής φαντασίας που παρουσιάζει τεχνολογία και αισθητικό σχεδιασμό εμπνευσμένο από τις βιομηχανικές ατμοκίνητες μηχανές του 19ου αιώνα) - μπροστινό πάνελ και η πληθώρα χαρακτηριστικών στην ενισχυτική του μονάδα υψηλής τεχνολογίας γεφύρωσαν το χάσμα μεταξύ παλαιού και νέου. Μπορούσατε να έχετε έναν ενισχυτή με πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναζητούσαν οι λάτρεις του hi-fi από τις χρυσές εποχές, αλλά με μια νέα, υψηλής τεχνολογίας ενισχυτική μονάδα με χαμηλή παραμόρφωση και εξαιρετική απόδοση.


Παρόλο που ο RA180 είχε μεγάλη επιτυχία, κάποιοι θα ήθελαν να υπάρχει μια επιλογή που να προσφέρει το ίδιο επίπεδο απόδοσης, αλλά με πιο βασικά χαρακτηριστικά και χαμηλότερη τιμή. Αν είστε λάτρης της ψηφιακής μουσικής ή χρησιμοποιείτε ένα πικάπ με κεφαλή MM, εάν τα ηχεία σας είναι αποδοτικά και διαθέτουν υψηλής ποιότητας crossover εξαρτήματα και αν δεν χρειάζεστε τα επιπλέον χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, τότε γιατί να πληρώσετε για αυτά; Η HiFi Rose αφουγκράστηκε τις ανάγκες σας και δημιούργησε έναν νέο ενισχυτή, μια απλοποιημένη και πιο προσιτή εκδοχή της ναυαρχίδας της.


Ο HiFi Rose RA280 διαθέτει ένα όμορφο, αλλά απλό μπροστινό πάνελ και το ελκυστικό περίβλημα για το οποίο είναι γνωστή η HiFi Rose. Έχει μια μοντέρνα και λειτουργική εμφάνιση με αεραγωγούς και ανάγλυφο λογότυπο στο πάνω πάνελ. Οι επιλογές χρωμάτων είναι μαύρο ή φυσικό μεταλλικό φινίρισμα, που και τα δύο δείχνουν ελκυστικά και προσφέρουν επιλογές στους χρήστες για να ταιριάξουν με το χώρο και το σύστημά τους. Το τηλεχειριστήριο είναι μια κομψή, καλοφτιαγμένη μεταλλική μονάδα με απλά κουμπιά αυξομείωσης έντασης, σίγασης και ενεργοποίησης.



Ενώ ο RA180 διέθετε ένα ελκυστικό αλλά «πολυάσχολο» μπροστινό πάνελ με περισσότερες επιλογές από τους περισσότερους ολοκληρωμένους ενισχυτές που υπάρχουν σήμερα, ο RA280 κρατά τα πράγματα απλά. Υπάρχει ένα κουμπί ενεργοποίησης, ένας μεγάλος περιστροφικός διακόπτης έντασης, ρυθμιστές μπάσων και πρίμων με διακόπτη παράκαμψης, μετρητές VU με διακόπτη μείωσης φωτεινότητας και επιλογέα εισόδου. Αυτή η εμφάνιση διατηρεί το βιομηχανικό στυλ της HiFi Rose ενώ επιτρέπει και καλή απόσταση μεταξύ των επιλογέων.



Το πίσω πάνελ του RA280 είναι εξίσου λιτό, με καλά επισημασμένες και απλές επιλογές εισόδων και συνδέσεων. Υπάρχουν 3 βοηθητικές είσοδοι RCA για συσκευές όπως CD players, DACs ή πηγές παλαιού τύπου όπως κασσετόφωνα. Υπάρχει επίσης μια είσοδος μαγνητικού κάλυκα phono και ένα σετ ισορροπημένων εισόδων για ευελιξία. Περιλαμβάνονται επίσης υποδοχές trigger-in και trigger-out, γείωση για πικάπ και γείωση πλαισίου. Επιπλέον, υπάρχει ένα σετ ακροδεκτών υψηλής ποιότητας ανά κανάλι για εξόδους και μια μονοφωνική έξοδος πλήρους εύρους RCA για υπογούφερ. Το πίσω πάνελ ολοκληρώνεται με μία σύνδεση ισχύος IEC για την επιλογή του καλωδίου ρεύματος και έναν αυτόματο διακόπτη για την προστασία του συστήματος.



Χαρακτηριστικά & Τεχνολογία


Όταν η HiFi Rose αποφάσισε να συμπεριλάβει ρυθμιστές μπάσων και πρίμων στους ενισχυτές της, ήθελε να σχεδιάσει κάτι με υψηλότερη απόδοση που να επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο της ρύθμισης του τόνου. Το ενεργό κύκλωμα ελέγχου τονικότητας στον RA280, όπως και στον RA180, βασίζεται σε op-amp και προσφέρει μέχρι και 15dB ρύθμιση με κλίση 12dB ανά οκτάβα σε σύγκριση με την τυπική, πιο ήπια ρύθμιση των 6dB. Αυτό το κύκλωμα τονικότητας επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στις συχνότητες μπάσων και πρίμων, ενώ σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε αυτές τις συχνότητες χωρίς να θολώνετε τη μεσαία περιοχή ή να προβάλεται υπερβολικά τις υψηλές συχνότητες. Για τους απόλυτους λάτρεις του καθαρού ήχου ή εκείνους που αγαπούν τον ήχο των ηχείων όπως βγαίνουν από αυτά, υπάρχει μια λειτουργία παράκαμψης που επιτρέπει στο κύκλωμα αυτό να απενεργοποιείται.


Η τροφοδοσία μέσα στον RA280 είναι ειδικά σχεδιασμένη για να παραμένει αποδοτική και γρήγορη ακόμα και κάτω από πολύπλοκα φορτία. Η HiFi Rose χρησιμοποίησε FETs από καρβίδιο του πυριτίου αντί για τα τυπικά FETs πυριτίου που χρησιμοποιούνται σε άλλες τροφοδοσίες. Αυτές οι υψηλής τεχνολογίας συσκευές διαθέτουν υψηλή αντοχή στην τάση και στη θερμότητα, επιτρέποντας στην τροφοδοσία να παρέχει μέγιστη ισχύ ενώ παραμένει αποδοτική και δροσερή. Αυτή η καλά σχεδιασμένη τροφοδοσία περιλαμβάνει επίσης κύκλωμα διόρθωσης συντελεστή ισχύος 2,5kW με πυκνωτή μεγάλης χωρητικότητας, που διατηρεί την απόδοση στο μέγιστο επίπεδο κάτω από κάθε φορτίο, ενώ παραμένει σταθερή και αξιόπιστη.



Ο RA280 χρησιμοποιεί έναν επόμενης γενιάς εξελιγμένο σχεδιασμό Class D που αναπτύχθηκε εσωτερικά για να ανεβάσει την ακουστική απόδοση των παραδοσιακών ενισχυτών Class D σε υψηλότερο επίπεδο. Η HiFi Rose ονομάζει αυτήν την τεχνολογία Class AD. Οι ενισχυτές Class D θεωρούνται πολύ πιο αποδοτικοί από τους παραδοσιακούς ενισχυτές Class AB, αλλά οι περισσότεροι είχαν έναν αρκετά σκληρό και αιχμηρό ήχο. Ο εξελιγμένος σχεδιασμός Class AD της HiFi Rose λύνει αυτά τα προβλήματα με νέα, καινοτόμα υλικά. Τα εξαρτήματα εξόδου διακόπτη είναι ο εχθρός της ποιότητας ήχου σε αυτούς τους υψηλής απόδοσης σχεδιασμούς. Ο νεκρός χρόνος και η αργή ταχύτητα διακοπής μπορούν να προκαλέσουν θόρυβο και παραμορφώσεις στον ήχο, και ήταν υπεύθυνα για τον θορυβώδη και σκληρό ήχο των πρώιμων σχεδίων Class D. Η χρήση GaN αντί των παραδοσιακών τρανζίστορ πυριτίου επιτρέπει την πιο γρήγορη ταχύτητα διακοπής, μειώνοντας τον νεκρό χρόνο σε μόλις 1/10 από αυτόν των τρανζίστορ πυριτίου. Αυτό προσδίδει στους νέους ενισχυτές Class D μια γραμμική απόκριση, επιτρέποντάς τους να έχουν φυσική και ομαλή ποιότητα ήχου, πιο κοντά στα σχέδια ενισχυτών Class A.


Όσοι απέκλεισαν τα σχέδια Class D πριν από χρόνια λόγω της φωτεινής, σκληρής απόδοσης των πρίμων τους, πρέπει να ακούσουν αυτούς τους νέους ενισχυτές Class AD GaN FET. Τα τρανζίστορ Gallium Nitride  έχουν αλλάξει το παιχνίδι όσον αφορά την ποιότητα ήχου που μπορεί να επιτευχθεί σήμερα στην κατηγορία D.


Η ενισχυτική μονάδα Class AD GaN FET του RA280 αποτελείται από δύο μονάδες που λειτουργούν περισσότερο σαν μονομπλόκ ενισχυτές σε ένα πλαίσιο. Αυτές οι μονάδες σχεδιάστηκαν ειδικά για να προσφέρουν στον RA280 έναν καθαρό, αναλογικού τύπου ήχο, παρόμοιο με αυτόν των καθαρών ενισχυτών κατηγορίας A, αλλά με την απόδοση της κατηγορίας D. Η Νοτιοκορεατική εταιρεία εφαρμόζει ένα δίκτυο φίλτρων δύο σταδίων με απόκριση -1dB στην ζώνη συχνοτήτων μέχρι 65kHz και -3dB στα 85kHz. Αυτά τα δύο φίλτρα μειώνουν τον θόρυβο φορέα που είναι εγγενής στους ενισχυτές κατηγορίας D, επιτρέποντας στον RA280 να παράγει καθαρό ήχο σε όλες τις ζώνες συχνοτήτων. Η ισχύς εξόδου είναι 250 watts σε 4 ή 8 ohms, αρκετή ισχύς για σχεδόν οποιοδήποτε ηχείο, με περιθώριο ασφάλειας.



Επιδόσεις


Όταν παραλάβαμε τον RA280, ανυπομονούσαμε να δούμε αν η HiFi Rose κατάφερε να ενσωματώσει την ίδια εξαιρετική απόδοση σε έναν μικρότερο, πιο βασικό σχεδιασμό. Βγάλαμε τη μονάδα από τη συσκευασία της (όλα πολύ προσεγμένα) και αρχίσαμε να συνδέουμε τα ηχεία και τις πηγές μας, εντυπωσιασμένοι από την απλότητα και την ευκολία χρήσης του RA280. Όλες οι συνδέσεις ήταν καλά επισημασμένες και οι ίδιοι οι σύνδεσμοι ήταν υψηλής ποιότητας, που μας γέμιζαν με εμπιστοσύνη. Γνωρίζοντας ότι θέλαμε να δοκιμάσουμε τις αναλογικές συνδέσεις του και την είσοδο phono του RA280, συνδέσαμε τον κορυφαίο streamer HiFi Rose RS130 στην είσοδο XLR για ψηφιακή ροή. Επίσης, θέλαμε να δοκιμάσουμε το ενσωματωμένο phono stage του RA280, γι’ αυτό συνδέσαμε το SME πικάπ μας για αναπαραγωγή βινυλίου. Το μόνο πραγματικό μας παράπονο είναι ότι το τηλεχειριστήριο προσφέρει μόνο ρύθμιση έντασης, σίγαση και ενεργοποίηση, χωρίς επιλογέα εισόδου. Αυτό το θεωρήσαμε χαμένη ευκαιρία, καθώς αυτή η δυνατότητα είναι σχεδόν στάνταρ σήμερα.


Ο RA280 αποδίδει καθαρό και δυναμικό ήχο με εξαιρετική ακρίβεια. Η δυνατότητα του να υποστηρίζει υψηλής ανάλυσης αρχεία ήχου και η ευέλικτη συνδεσιμότητά του, περιλαμβάνοντας διάφορες αναλογικές και ψηφιακές εισόδους, εξασφαλίζουν μια πλούσια και απολαυστική ακουστική εμπειρία για κάθε απαιτητικό ακροατή. Το εξελιγμένο σύστημα ψύξης και η στιβαρή κατασκευή του ενισχυτή συμβάλλουν στην ακριβή απόδοση, διασφαλίζοντας μακροχρόνια αξιοπιστία και εξαιρετική ποιότητα ήχου.


Για κάποιον που αναζητά έναν καθαρό, λεπτομερή ενισχυτή με ήσυχο, χωρίς θόρυβο υπόβαθρο, ο RA280 ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις απαιτήσεις.



Ολοκληρώνοντας


Απολαύσαμε την εμπειρία μας με τον HIFI Rose RA280 και πιστεύουμε ότι είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής. Προσφέρει όλες τις βασικές λειτουργίες, δίνοντας στους κατόχους του μια πιο προσιτή επιλογή σε σχέση με τον πιο εξοπλισμένο αλλά πολύ ακριβότερο RA180. Μας άρεσε το ενσωματωμένο phono stage και το κύκλωμα ελέγχου τονικότητας που μπορεί να απενεργοποιηθεί. Το ενσωματωμένο phono stage ήταν εξαιρετικό, μόνο τα ξεχωριστά, ακριβά stages το ξεπερνούν θεωρητικά. Το μόνο μας πραγματικό παράπονο ήταν ότι θα θέλαμε το τηλεχειριστήριο να είχε λίγες περισσότερες λειτουργίες, όπως η επιλογή εισόδου.


Είμαστε ευχαριστημένοι που η κατηγορία D στην ενίσχυση έχει φτάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις κατηγορίες A και A/B. Με την τεχνολογία GaN, πιστεύουμε ότι θα δούμε πολλά περισσότερα προϊόντα που θα χρησιμοποιούν την κατηγορία D. Είναι εξαιρετικό που η HiFi Rose έχει υιοθετήσει αυτήν την τεχνολογία, επιτρέποντας στα προϊόντα της να λειτουργούν δροσερά και πιο αποδοτικά.


Αν ψάχνετε για έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που συνδυάζει απλότητα και ποιότητα ήχου, προτείνουμε να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στον HiFI Rose RA280. Με το καλό ενσωματωμένο phono stage και την cool running λειτουργία του υψηλής ισχύος ενισχυτή κατηγορίας D, πιστεύουμε ότι θα ταιριάξει άψογα στα συστήματα πολλών από εσάς.


AthensProAudio Team ©