. go to top icon

HiFi Rose RS130 - Αδιαπραγμάτευτη ποιότητα ήχου.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
HiFi Rose RS130 - Αδιαπραγμάτευτη ποιότητα ήχου.

Η HiFi Rose είναι μια εταιρεία που αποτελεί μέρος της Citech, μιας νοτιοκορεατικής εταιρείας που κατασκευάζει custom υλικά και λογισμικά προϊόντα για πάνω από 50 χρόνια. Επειδή ένας από τους επικεφαλής των στελεχών της Citech είναι λάτρης της μουσικής, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα διαφορετικό κομμάτι παραγωγής προϊόντων της εταιρείας που να εστιάζει στον υψηλής ποιότητας ήχο με διασκεδαστικά και εύκολα στη χρήση προϊόντα, για να αποδώσει όλη την ποιότητα από τον ψηφιακό ήχο. Το 2017, η HiFi Rose γεννήθηκε για να υπηρετήσει αυτό το καθήκον.


Όταν ξεπακετάραμε για πρώτη φορά το RS130, ήταν προφανές ότι η HiFi Rose παίρνει την αντιληπτή ποιότητά της στα σοβαρά. Το κουτί ήταν στιβαρό και καλά συσκευασμένο. Υπήρχε ένα ωραίο προστατευτικό κάλυμμα πάνω από το εξάρτημα για να προστατεύσει το φινίρισμα. Το ξεπακετάρισμα ήταν εύκολο και η μονάδα φαινόταν τέλεια. Τα αξεσουάρ που συνόδευαν τη συσκευή ήταν το τηλεχειριστήριο, το καλώδιο τροφοδοσίας, οι μπαταρίες, το εγχειρίδιο, το dongle Bluetooth και το από χαλκό RJ45 transceiver module.


Το RS130 φαίνεται εξαιρετικό και έξω από το κουτί. Η κατασκευή και το φινίρισμα δείχνουν ότι η HiFi Rose ήθελε να δείξει τις σχεδιαστικές της ικανότητες με το RS130. Από την οθόνη 15,4” και τα κρυστάλλινα κουμπιά λειτουργίας μέχρι το λογότυπο της HiFi Rose χαραγμένο στην κορυφή της θήκης, ανέβασαν τον αισθητικό πήχη σε αυτό το προϊόν. Είναι ωραίο να βλέπεις προϊόντα υψηλής ποιότητας ήχου που δεν είναι απλά μαύρα κουτιά!


Το πίσω πάνελ φαινόταν εξίσου εντυπωσιακό, με υψηλής ποιότητας υποδοχές και καλές ενδείξεις για να σου λένε τον σκοπό της κάθε υποδοχής. Υπάρχει ακόμη και ένα διάγραμμα για να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε την έξοδο I2S για να συνδεθείτε με το DAC σας.



Χαρακτηριστικά & Τεχνολογία


Όταν η HiFi Rose αποφάσισε να σχεδιάσει το RS130, ήθελε να δημιουργήσει έναν streamer/transport που θα παρήγαγε καθαρό σήμα σε οποιοδήποτε DAC, με τον χαμηλότερο δυνατό θόρυβο και την πιο ζωντανή ηχητική εικόνα. Ένα μέρος του τρόπου για να το επιτύχουν αυτό ήταν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης υπολογιστών. Εδώ και πολλά χρόνια, οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς απώλειες. Για τον ήχο, το κύριο χαρακτηριστικό της οπτικής ίνας είναι ότι μεταδίδει μόνο σήμα/φως, πράγμα που σημαίνει ότι τα τυπικά προβλήματα με τα καλώδια από χαλκό ethernet εξαλείφονται. Το EMI, το RFI και άλλοι τύποι θορύβου και παραμορφώσεων απλά δεν μεταδίδονται. Αυτή η σύνδεση είναι επίσης ασφαλέστερη καθώς δεν επιτρέπει την είσοδο ηλεκτρικών υπερτάσεων ή αιχμών μέσω του οπτικού καλωδίου. Το RS130 δεν διαθέτει μόνο οπτικό ethernet, αλλά και οπτικό USB! Επομένως, είτε συνδέετε σε μεγάλες αποστάσεις είτε θέλετε τα αποτελέσματα ακύρωσης θορύβου της μετάδοσης της ψηφιακής μουσικής σας στην πιο καθαρή της μορφή, το RS130 σας καλύπτει απόλυτα.


Για όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κλασσικά ethernet και USB, η HiFi Rose θα σας καλύπτει επίσης. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του RS130. Η εταιρεία αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτεί οποιαδήποτε δυνατή κατάσταση όπου αυτό το προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Από τις οπτικές και κλασσικές δικτυακές συνδέσεις και εισόδους USB, Wi-Fi και Bluetooth, USB 3.0, USB DAC, I2S με πολλαπλές διαμορφώσεις pin, οπτικό, ομοαξονικό, AES/EBU και θύρα HDMI 2.0 ειδικά για έξοδο βίντεο 4K.



Στον υψηλής ποιότητας ήχο, το τροφοδοτικό είναι ένα συχνά παραμελημένο εξάρτημα που επηρεάζει όμως σημαντικά την τελική ποιότητα ήχου μιας συσκευής. Η HiFi Rose εξέτασε πολύ προσεκτικά αυτό το θέμα και, ως αποτέλεσμα, κατέληξε σε μια παραδοσιακή υπερδιαστασιολογημένη γραμμική τροφοδοσία με μια ανατροπή. Ο μεγάλος μετασχηματιστής ισχύος στέλνει την ενέργειά του σε αυτό που η HiFi Rose αποκαλεί υπερπυκνωτή. Όταν αυτός ο πυκνωτής φορτίζεται, θα στείλει την ενέργεια στα άλλα τμήματα του RS130, παρόμοια με αυτή μιας μπαταρίας. Αυτό το στάδιο πυκνωτή στην τροφοδοσία παρέχει το πλεονέκτημα του χαμηλότερου θορύβου τροφοδοσίας που φτάνει στα εξαρτήματα του RS130, δίνοντάς του έτσι καθαρότερη και πιο φυσική ποιότητα ήχου.


Το RS130 είναι μια κορυφαία συσκευή υψηλής ποιότητας για ψηφιακή ροή και τοπικά αρχεία. Οι πληροφορίες μουσικής πρέπει να φτάνουν στο DAC στην πιο καθαρή τους μορφή, αλλά πρέπει επίσης να είναι χρονισμένες σωστά για να μειώσουν την παραμόρφωση του χρόνου (jitter). Η HiFi Rose αποφάσισε να συμπεριλάβει έναν ρολόι OCXO. Οι περισσότεροι κρύσταλλοι ρολογιών είναι πολύ ακριβείς με μία εξαίρεση: τη θερμοκρασία. Καθώς η θερμοκρασία αλλάζει, ο κρύσταλλος μετατοπίζεται από τη ζητούμενη κεντρική συχνότητα, επηρεάζοντας την απόδοση της ταλάντωσης και την ακρίβεια του χρόνου. Το μέρος που ελέγχει τη θερμοκρασία σε ένα OCXO ελέγχει τη θερμοκρασία που βλέπει ο κρύσταλλος, επιτρέποντάς του να λειτουργεί στην καλύτερη απόδοσή του. Αυτός ο κρύσταλλος επιτρέπει στην RS130 να μεταδίδει ένα σήμα χωρίς παραμόρφωση του χρόνου (jitter) στον DAC σας.



Ενώ η εξαιρετική εσωτερική συσκευή ρολογιού του RS130 βελτιώνει σημαντικά το σήμα που εξέρχεται από τη συσκευή, η δυνατότητα συγχρονισμού των ρολογιών μεταξύ του RS130 και του DAC σας θα οδηγήσει τη μείωση του jitter σε εξαιρετικό επίπεδο. Αυτή η δυνατότητα είναι πρώτη προτεραιότητα για την HiFi Rose και αν ο DAC σας είναι συμβατός με τον συγχρονισμό ρολογιών, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εκπληκτικά! Σκεφτείτε το αυτό όπως την αλυσίδα χρονισμού ενός κινητήρα: αν η αλυσίδα αυτή δεν είναι στη θέση της, ο χρονισμός των βαλβίδων θα είναι εκτός συγχρονισμού με τα έμβολα και ο κινητήρας δεν θα λειτουργεί καλά! Αυτή η αλυσίδα χρονισμού επιτρέπει στα κινούμενα μέρη του κινητήρα να παραμένουν συγχρονισμένα, δημιουργώντας έναν τέλεια συγχρονισμένο κινητήρα. Αυτή είναι μια αναλογία, καθώς ο RS130 θα λειτουργήσει και θα ακούγεται εξαιρετικά ακόμα και χωρίς τη σύνδεση του κεντρικού ρολογιού. Ωστόσο, αν το στοιχείο πηγής σας είναι συγχρονισμένο με τον DAC σας, αυτό επιτρέπει την τέλεια συγχρονισμένη παράδοση δεδομένων που ο DAC σας θα αποκωδικοποιήσει σε αναλογικό σήμα. Αυτός ο τέλειος συγχρονισμός έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα του ήχου και στην απόλαυση της μουσικής.



Σαν εταιρεία, η HiFi Rose εκτιμά πολύ την δυνατότητα των χρηστών να χρησιμοποιούν οθόνες αφής ως έναν πιο διαισθητικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τη μουσική. Ο RS130 διαθέτει μια οθόνη αφής 15,4 ιντσών υψηλής ευκρίνειας, επιτρέποντας στους χρήστες να αλληλεπιδρούν φυσικά με τη συσκευή εάν το επιθυμούν. Η οθόνη διαθέτει όλες τις επιλογές και ρυθμίσεις που έχει η εφαρμογή, προσφέροντας έτσι ποικιλία τρόπων ελέγχου του RS130. Οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν να αλληλεπιδρούν και να ελέγχουν τη συκευή μέσω της εφαρμογής Rose Connect. Αυτή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για macOS, Windows, Android και iOS. Αυτό προσφέρει στους χρήστες διάφορες επιλογές για τον έλεγχο του RS130, είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ή tablet με μεγαλύτερη οθόνη. Οι υποστηριζόμενες υπηρεσίες ροής περιλαμβάνουν τα Tidal, Qobuz, Apple Music και Bugs. Ο RS130 είναι συμβατός με το Roon και διαθέτει Spotify Connect. Επίσης, η HiFi Rose προσφέρει επιλεγμένες υπηρεσίες μουσικής και βίντεο μέσω των Rose Internet Radio, Rose Tube και Rose Podcast.




Η ύπαρξη θύρας HDMI 4K σημαίνει ότι η αναπαραγωγή βίντεο υποστηρίζεται πλήρως. Εάν έχετε περιεχόμενο βίντεο σε οποιοδήποτε από τα κύρια μορφότυπα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ο RS130 θα το αναπαράγει σε κορυφαία ποιότητα, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για τον έλεγχο του περιεχομένου. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Rose Tube μέσω της εφαρμογής, μπορείτε να παρακολουθήσετε μουσικά βίντεο από το YouTube στην καλύτερη διαθέσιμη ποιότητα. Επιπλέον, αν είστε λάτρης του σινεμά αλλά προτιμάτε τα πράγματα να παραμένουν σε 2 κανάλια, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ταινίες σας μέσω του RS130 για καλύτερη ποιότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που συναντάμε σε πολλές συσκευές ροής, αλλά η HiFi Rose ήθελε μια ολοκληρωμένη λύση για οποιοδήποτε περιεχόμενο θέλετε να αναπαράγετε.


Αν έχετε συλλογή CD και θέλετε πρόσβαση σε αυτήν, η HiFi Rose σας καλύπτει με τη δυνατότητα CD Ripping. Χρησιμοποιώντας μια μονάδα CD όπως η δική της RSA780, μπορείτε να το κάνετε με τη RS130 και να έχετε όλη σας τη μουσική άμεσα διαθέσιμη. Για να αποθηκεύσετε τη μουσική σας, πρέπει να προσθέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο USB ή έναν SSD στη θήκη στο κάτω μέρος της συσκευής.


Ένας SSD 256 GB είναι ήδη ενσωματωμένος στη RS130, αλλά εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό. Όλη η μουσική που αναπαράγεται από μια συνδεδεμένη μονάδα USB, σκληρό δίσκο ή μέσω ροής δικτύου αποθηκεύεται πρώτα στον εσωτερικό σκληρό δίσκο. Αυτό εξαλείφει οποιαδήποτε ανησυχία για θέματα με θόρυβο από έναν περιστρεφόμενο εξωτερικό δίσκο ή σφάλματα καθυστέρησης κατά τη διάρκεια της ροής δικτύου. Αν έχετε ποτέ ακούσει την καθυστέρηση και τα κολλήματα μιας ροής δικτύου όταν υπάρχουν προβλήματα, ξέρετε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό, και μπορούμε να ευχαριστήσουμε την HiFi Rose για την επίλυση αυτού του ζητήματος.


Δείτε τα μοντέλα και τα χαρακτηριστικά τους εδώ:


HiFi Rose RS130 Black

HiFi Rose RS130 Silver



Συμπέρασμα


Μετά από αρκετό χρόνο με τον RS130, μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η συσκευή ανταποκρίνεται πλήρως σε κάθε προσδοκία. Δεν είναι φθηνός για streamer, αλλά προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να προσφέρουν οι περισσότερες συσκευές της κατηγορίας αυτής. Μπορεί να αναπαράγει μουσική, να διαχειρίζεται αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο δίκτυο, να υποστηρίζει Roon, Spotify Connect και ακόμη και να αναπαράγει βίντεο από το YouTube ή οποιοδήποτε αποθηκευμένο βίντεο ή ταινίες. Με την εφαρμογή Rose Connect, ελέγχετε τα πάντα με την είσοδό σας. Απλά και ξεκάθαρα, ο RS130 μας φαίνεται ως το μέλλον και ως ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η ψηφιακή μουσική αναπαραγωγή. Αν διαθέτετε έναν DAC που μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως όσα προσφέρει ο RS130, τότε με αυτόν τον streamer θα έχετε την απόλυτη ψηφιακή μουσική πλατφόρμα.


AthensProAudio Team ©