. go to top icon

Naim NAIT 50 - Φόρος τιμής!

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
Naim NAIT 50 - Φόρος τιμής!

Ένας μοντέρνος κλασικός ολοκληρωμένος ενισχυτής για απαιτητικούς audiophiles.


Στον κόσμο του υψηλής πιστότητας ήχου, το όνομα NAIM Audio έχει ταυτιστεί με την εξαιρετική ποιότητα ήχου και την υψηλή μηχανική. Για να γιορτάσει τα 50 χρόνια της ύπαρξής της, η NAIM παρουσίασε τον ολοκληρωμένο ενισχυτή NAIT 50, ένα περιορισμένης έκδοσης αριστούργημα που αποτίει φόρο τιμής στον πρώτο ολοκληρωμένο ενισχυτή της εταιρείας, ενώ παράλληλα ενσωματώνει σε αυτόν τις τελευταίες τεχνολογίες ήχου της εταιρείας.


Φόρος τιμής στον αρχικό ΝΑΙΤ


Η Naim Audio ιδρύθηκε το 1973 από τον Julian Vereker, με στόχο να δημιουργήσει ενισχυτές που θα προσφέρουν καθαρή και αναλυτική ηχητική απόδοση. Από την ίδρυσή της, η εταιρεία έχει γίνει συνώνυμη με την υψηλή ποιότητα κατασκευής και την εξαιρετική ηχητική πιστότητα. Ο NAIT 50 είναι μέρος της σειράς NAIT, η οποία έχει κερδίσει την αναγνώριση για την αξιόπιστη απόδοση και την ικανότητά της να συνδυάζει τεχνολογία με λεπτομέρεια. Ο NAIT 50, ως μέρος της γιορτής των 50 χρόνων της Naim, φέρει την υπογραφή της παράδοσης αλλά και της εξέλιξης.



Είναι ένας ειδικός φόρος τιμής θα λέγαμε στον εμβληματικό NAIT που κυκλοφόρησε το 1983. Ενώ ο αρχικός NAIT καθόρισε νέα πρότυπα απόδοσης με το μινιμαλιστικό σχεδιασμό του και τον εντυπωσιακό του ήχο, ο σημερινός NAIT 50 ανεβάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Διατηρώντας την κλασική αισθητική που έκανε τον αρχικό NAIT συλλεκτικό κομμάτι, ο NAIT 50 συνδυάζει τη νοσταλγία με σύγχρονες δυνατότητες, καθιστώντας τον must-have για τους λάτρεις του vintage ήχου αλλά και τους μοντέρνους audiophile.


Σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής


Ο NAIT 50 ξεχωρίζει με τον διαχρονικό του σχεδιασμό—ένα κομψό μαύρο περίβλημα διακοσμημένο με το κλασικό λογότυπο της Naim και μια απλή διάταξη χειριστηρίων. Η διακριτική του κομψότητα το καθιστά ιδανική επιλογή για κάθε ακουστικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για ειδικό δωμάτιο hi-fi είτε για μοντέρνο σαλόνι. Κατασκευασμένος με υλικά υψηλής ποιότητας και ακριβείας, ο ενισχυτής υπόσχεται αντοχή και απόδοση που θα διαρκέσουν μια ζωή.


Όπως και στα υπόλοιπα Classic Series έτσι κι εδώ έχουμε σημαντικά updates. Πρώτα απ ' όλα, τα 25 watt ανά κανάλι σε 8 ohms (και 40W σε 4 ohms), γεγονός που το καθιστά πιο ευέλικτο από πριν. Διατηρεί το εσωτερικό MM phono stage αλλά προσθέτει έναν εξαιρετικό ενισχυτή ακουστικών. Έχει ακόμη και μια καθορισμένη είσοδο για "streamer", η οποία φαίνεται να προορίζεται για τους νέους streamers της Naim.


Εσωτερικά, ο NAIT 50 βασίζεται στην τεράστια γνώση και εμπειρία των τεχνικών της Βρετανικής μάρκας, ενσωματώνοντας στοιχεία από όλες τις τρέχουσες σειρές της. Η επιλογή εισόδου χρησιμοποιεί έλεγχο fly-by-wire για να μειώσει σημαντικά το μήκος της διαδρομής του σήματος και ο νέος ενισχυτής ακουστικών είναι από το νέο NSC 222. Το ολοκαίνουργιο αποκλειστικό διακριτικό τρανζίστορ MM phono stage τιμά την ηχητική υπογραφή του NAIT 1. Ο προενισχυτής χρησιμοποιεί διακριτά μεταβατικά στάδια κατηγορίας Α και έναν κλασσικό ενισχυτή ισχύος AB κατηγορίας Naim που αποτελείται από προσαρμοσμένα, προσεκτικά επιλεγμένα εξαρτήματα audiophile.


Ασύγκριτη ποιότητα ήχου


Η Naim είναι γνωστή για τη "μουσικότητά" της—μια ποιότητα που ζωντανεύει τις ηχογραφήσεις και ο NAIT 50 δεν αποτελεί εξαίρεση. Με ισχύ εξόδου 25 watt ανά κανάλι, μπορεί να φαίνεται όχι τόσο δυνατός στα χαρτιά, αλλά αυτός ο ενισχυτής είναι περισσότερο από ικανός να οδηγήσει μια ευρεία γκάμα ηχείων με αυθεντία και λεπτότητα. Προσφέρει πλούσιο, λεπτομερή ήχο με βαθιά μπάσα, καθαρά μεσαία και λαμπερά πρίμα. Είτε ακούτε δίσκους βινυλίου, είτε κάνετε streaming ψηφιακή μουσική, ο NAIT 50 εγγυάται μια καθηλωτική ακουστική εμπειρία.


Τι ακούσαμε εμείς…


Όταν πρόκειται να ακούσει για πρώτη φορά κανείς τον Naim NAIT 50, ένα ελαφρύ ρίγος διαπερνά τη ραχοκοκαλιά του και η εμπειρία είναι αποκαλυπτική στο Demo Room της Athens Pro Audio! Παίζοντας μια ποικιλία μουσικών ειδών, από περίτεχνα κλασικά κομμάτια μέχρι jazz και ηλεκτρονικές συνθέσεις με έντονα μπάσα, αναδεικνύεται η αξιοσημείωτη ευελιξία του ενισχυτή. 


Το άλμπουμ Night Train του Oscar Peterson Trio, ένα κλασσικό άλμπουμ Jazz ήταν το πρώτο μας άκουσμα. Το πιάνο του Peterson ακούστηκε στιβαρό και ταυτόχρονα γεμάτο χάρη, δίνοντας στο κομμάτι μια αίσθηση συνεχούς κίνησης. Το μπάσο του Ray Brown δίνει μια βαθιά, γήινη αίσθηση, ενώ τα τύμπανα του Thigpen κρατούν το ρυθμό σταθερό, με λεπτές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο NAIT 50 φάνηκε να επιτρέπει σε αυτό το άλμπουμ να λάμψει, δείχνοντας ότι η ταχύτητα, η καθαρότητα και η μουσική ενέργεια ήταν σε αφθονία. Eίχε εξαιρετική απεικόνιση και ηχητική σκηνή.


Συνεχίσαμε με "Waltz for Debby" του Bill Evans Trio, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στην ιστορία της jazz. Ένα άλμπουμ που αποπνέει τρυφερότητα και ευαισθησία, με τον Evans να παίζει το πιάνο με μια βαθιά λυρική προσέγγιση και το σύστημά μας να αποδίδει τα πάντα με όμορφη αλληλεπίδραση. 


Κλείσαμε τα βινύλια με το Maria Callas Remastered, συλλογή που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο διάσημες άριες και σκηνές όπερας που ερμήνευσε η μεγάλη σοπράνο κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Οι λεπτομέρειες της φωνής της αποτυπώνονται με εντυπωσιακή καθαρότητα από τον ΝΑΙΤ 50 και τελικά μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε για τη Naim. 


Συνοπτικά, στην κλασική μουσική, ο NAIT 50 ξεχωρίζει στην απόδοση των λεπτών αποχρώσεων και του χωρικού βάθους των ορχηστρικών συνθέσεων, προσφέροντας μια ηχητική σκηνή που φαίνεται ταυτόχρονα εκτενής και ακριβώς καθορισμένη. Όταν αλλάζουμε σε Jazz, ροκ ή ηλεκτρονική μουσική, η δυναμική κλίμακα και ο έλεγχος του ενισχυτή γίνονται εμφανή, καθώς χειρίζεται με ευκολία τις ισχυρές χαμηλές συχνότητες και τους περίπλοκους ρυθμούς. Η ικανότητα του NAIT 50 να αποδίδει εξίσου λεπτομερώς τις υποκείμενες λεπτομέρειες και τα ισχυρά κρεσέντο αναδεικνύει την εξαιρετική του απόδοση, παρέχοντας μια πλούσια και καθηλωτική ακουστική εμπειρία που ανυψώνει κάθε μουσική σε νέο επίπεδο καθαρότητας.


Σύγχρονες δυνατότητες, κλασική γοητεία


Αν και ο NAIT 50 αποτίνει φόρο τιμής στις vintage ρίζες του, ενσωματώνει επίσης σύγχρονες ευκολίες για να εξυπηρετήσει τους σημερινούς ακροατές. Περιλαμβάνει αρκετές αναλογικές εισόδους, επιτρέποντας τη σύνδεση διαφόρων πηγών ήχου όπως πικάπ, CD players και συσκευές streaming. Η προσθήκη εξόδου ακουστικών εξασφαλίζει ότι η προσωπική ακρόαση είναι εξίσου απολαυστική με την ακρόαση μέσω ηχείων.


Περιορισμένης έκδοσης κληρονομιά


Μόνο 1.973 μονάδες του Naim NAIT 50 θα παραχθούν—μια αναφορά στο έτος ίδρυσης της Naim. Αυτή η περιορισμένης έκδοσης κατάσταση, καθιστά τον NAIT 50 όχι μόνο ένα υψηλής απόδοσης ηχητικό στοιχείο, αλλά και ένα πολύτιμο συλλεκτικό κομμάτι. Για όσους εκτιμούν την κληρονομιά και την καινοτομία που εκπροσωπεί η Βρετανική εταιρεία, η απόκτηση του NAIT 50 είναι ένας τρόπος να αποτελέσουν μέρος αυτής της κληρονομιάς.



Εν κατακλείδι


Ο Naim NAIT 50 Integrated Amplifier είναι κάτι παραπάνω από ένα κομμάτι ακουστικού εξοπλισμού· είναι ένας εορτασμός 50 χρόνων ακουστικής αριστείας. Με τον συνδυασμό κλασικού σχεδιασμού, σύγχρονων χαρακτηριστικών και αξεπέραστης ποιότητας ήχου, ο NAIT 50 είναι ένας ενισχυτής που θα ικανοποιήσει τόσο την καρδιά όσο και τα αυτιά κάθε ακροατή. Είτε είστε μακροχρόνιος θαυμαστής της NAIM είτε νέος στον κόσμο του hi-fi, ο NAIT 50 είναι μια αξιόλογη επένδυση στον ήχο και το στυλ.


Η εκτίμησή μας για τον Naim NAIT 50 είναι πολύ πιο βαθιά από την απλή νοσταλγία για τις audiophile αρχές μας. Υπάρχει μια κοσμική ορθότητα να έχει κάποιος αυτόν τον ενισχυτή στον χώρο του για να του θυμίζει πού έχει φτάσει και να τον καθοδηγεί στο που πηγαίνει. Η αλήθεια είναι ότι το NAIT 50 είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι ιστορίας, που μπορεί να προσφέρει ένα «ηχητικό λιμάνι» για μεγάλα και μικρά συστήματα. Όπως ο πρώτος Naim NAIT, έτσι και ο 50 είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής για μικρούς και όχι μόνο χώρους, καθώς μπορεί επίσης να αποδώσει και να χειριστεί πολύ δυναμικά μεγάλα ηχεία και να ενεργοποιήσει τις δονήσεις σε ένα χώρο με τις πολύ δυνατές χαμηλές του συχνότητες! 


AthensProAudio Team ©