Κάρτες Ήχου
Ο απόλυτος οδηγός αγοράς κάρτας ήχου!
Η βιομηχανία της ηχογράφησης έχει αλλάξει δραστικά κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Με την τόσο ταχύρυθμη και σημαντική τεχνολογική ανάπτυξη, οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με την ηχογράφηση, χωρίς να χρειάζεται ένα υψηλών προδιαγραφών επαγγελματικό στούντιο ή έναν καταρτισμένο μηχανικό ήχου!
Ποια είναι όμως η καλύτερη κάρτα ήχου για εσάς; Ορίστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε σχετικά με την αγορά της πρώτης κάρτας ήχου σας…
ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ
Η κάρτα ήχου είναι ένα από τα πιο αναπόσπαστα κομμάτια του εξοπλισμού σας, είτε φτιάχνετε ένα οικιακό στούντιο, είτε μία φορητή λύση ηχογράφησης. Ενώ είναι σύνηθες το να επιλέγετε και να ταιριάζετε μικρόφωνα ή όργανα από μία μεγάλη γκάμα, η κάρτα ήχου είναι ένα μόνιμο εργαλείο που θα χρησιμοποιείτε για τις ηχογραφήσεις σας. Είναι το κυριότερο κέντρο της ηχητικής σας αλυσίδας, μετατρέποντας τα σήματα των πηγών σας από αναλογικά σε ψηφιακά, επιτρέποντας έτσι στο DAW (Digital Audio Workstation) του υπολογιστή σας να τα επεξεργαστεί. Είναι σημαντικό άρα, να διαλέξετε την κατάλληλη κάρτα ήχου η οποία θα καλύπτει την κάθε σας ανάγκη.
Πριν την εφεύρεση των καρτών ήχου, ο ήχος γραφόταν αναλογικά σε ταινίες. Μετατρέποντας την μουσική σε ψηφιακή μορφή, η διανομή της έγινε πολύ ευκολότερη με την δημιουργία των CD και την μεταφορά από υπολογιστή σε υπολογιστή.
ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ
Κατά την αναζήτηση της κάρτας που θα ταιριάξει καλύτερα στις ανάγκες σας, θα χρειαστεί να σκεφτείτε κάποιους παράγοντες που πολύ γρήγορα θα περιορίσουν τις επιλογές σας σε μερικές:
1. Μέγεθος Κάρτας Ήχου
2. Συνδεσιμότητα με Υ/Η
3. Είσοδοι και Έξοδοι (I/O)
4. Ποιότητα Ηχογράφησης
5. Κατασκευαστές και Budget
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΡΤΑΣ ΗΧΟΥ
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτούμε προσπαθόντας να διαλέξουμε μία κάρτα ήχου, είναι το περιβάλλον στο οποίο σκοπεύουμε να την χρησιμοποιήσουμε. Σκοπεύετε να στήσετε ένα Project Studio/Producer Setup σε ένα περισσευούμενο δωμάτιο στο σπίτι; Τότε πιθανώς να ψάξετε για μία Desktop κάρτα ήχου την οποία θα μπορείτε να τοποθετείτε δίπλα στον υπολογιστή σας. Εάν από την άλλη, ψάχνετε κάτι πραγματικά φορητό, πιθανώς να σας ικανοποιούσε μία απλή «όλα σε ένα» συσκευή με την οποία θα μπορέσετε να ηχογραφήσετε με το πάτημα μερικών κουμπιών.
ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Οι κάρτες ήχου λειτουργούν με μία ποικιλία συνδέσεων. Πριν τις αγοράσετε, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να τις συνδέσετε στον υπολογιστή σας. Απλώς ελέγξτε τι είδους εισόδους έχει η συσκευή σας πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας κάρτας ήχου.
· USB: Η κλασσική σύνδεση που χρησιμοποιείται από κάθε υπολογιστή. Οι περισσότερες μοντέρνες ενσύρματες τεχνολογικές συσκευές συνδέονται στον υπολογιστή σας με αυτό τον τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των καμερών, κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ. Το USB 2.0 υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και έχει μια σχετικά μέτρια ταχύτητα σύνδεσης – γνωστή και ως Latency. Παρ’ όλα αυτά, νεότεροι υπολογιστές και κάρτες ήχου υποστηρίζουν και USB 3.0 και 3.1 (USB Type-C) συνδέσεις που παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες.
· Thunderbolt: Δημιουργήθηκε από την Apple. Το Thunderbolt είναι η γρηγορότερη ευκόλως προσβάσιμη συνδεσμολογία. Υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία καρτών ήχου που υποστηρίζουν Thunderbolt συνδεσμολογία και που παρέχουν υπερβολικά χαμηλό Latency. Οι καινούριοι υπολογιστές και λάπτοπ της Apple έρχονται με Thunderbolt θύρες, σε περίπτωση όμως που έχετε υπολογιστή με Windows, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε μία είσοδο ειδικά για αυτή την χρήση. Το Thunderbolt αποτελεί απόγονο του FireWire.
· PCI Express: Μία εσωτερική πλατφόρμα σύνδεσης υπολογιστή, βασισμένη σε κάρτα, κυρίως συναντάται σε σταθερούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Εφ’ όσον οι συγκεκριμένες κάρτες συνδέονται απευθείας πάνω στην μητρική κάρτα του υπολογιστή, χρειάζονται μία διαθέσιμη είσοδο PCIe για την εγκατάσταση της, πράγμα το οποίο κάποιοι υπολογιστές μπορεί να μην διαθέτουν. H PCIe σύνδεση παρέχει μεταφορά δεδομένων με υψηλό εύρος ζώνης και πολύ χαμηλό Latency, δίνοντας στις κάρτες που την χρησιμοποιούν την ικανότητα να χειρίζονται πολλές ταυτόχρονες εισόδους και εξόδους.
· Ethernet: Υψηλοτάτων προδιαγραφών. Συνήθως αχρείαστη συνδεσμολογία για οικιακά στούντιο καθώς η ποιότητα δεν δικαιολογεί το κόστος. Αποτελεί παρ’ όλα αυτά την βέλτιστη επιλογή για επαγγελματικά στούντιο και εγκαταστάσεις αναμετάδοσης, τα οποία διαθέτουν το αντοίστιχο κεφάλαιο για να υποστηρίξουν τον εξοπλισμό.
A/D/A ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ
Οι μετατροπείς της κάρτας ήχου σας αποτελούν άλλον ένα σημαντικό παράγοντα στην ποιότητα των ηχογραφήσεων σας. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι μετατροπέων.
· Analogue to Digital μετατροπείς (A/D): Αυτός ο τύπος μετατροπέα «διαβάζει» το αναλογικό σήμα που έρχεται από τον προενισχυτή σας και το μετατρέπει σε ψηφιακό, το οποίο ο υπολογιστής θα καταλάβει και θα τροφοδοτήσει στο πρόγραμμα ηχογράφησης σας. Αποτελεί κύριο στοιχείο της αλυσίδας ηχογράφησης σας.
· Digital to Analogue μετατροπείς (D/A): Το αντίθετο του προηγούμενου μετατροπέα. Παίρνουν το ψηφιακό σήμα, και το μετατρέπουν σε αναλογικό, το οποίο στην συνέχεια στέλνεται στα ηχεία ή τα ακουστικά σας. Αυτή η μετατροπή δεν επηρρεάζει άμεσα τις ηχογραφήσεις σας, επηρρεάζει όμως την αναπαργωγή, το τι ακούτε δηλαδή.
ΕΙΣΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΙ
Ο ήχος μπορεί να καταγραφεί με διάφορους τρόπους οπότε είναι σημαντικό να βρείτε την ποσότητα και τον τύπο εισόδων που θα χρειαστείτε. Η ηχογράφηση οργάνων ή φωνής μέσω μικροφώνων χρειάζεται σύνδεση με XLR. Αυτά μεταφέρουν αναλογικό σήμα. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα καθώς είναι ή μεγαλύτερη σε μέγεθος είσοδος που συναντάμε σε μία κάρτα ήχου. Ειδάλλως μπορείτε να συνδέσετε τα όργανα σας κατευθείαν πάνω στην κάρτα ήχου και να σχεδιάσετε ήχους χρησιμοποιόντας plug-ins, δεδομένου του ότι η κάρτα σας διαθέτει εισόδους Jack ¼ ‘. Οι κάρτες ήχου διαθέτουν επίσης εξόδους TRS για να συνδέσετε τα ακουστικά και τα ηχεία σας και να ακούσετε το τι ηχογραφείτε. Εάν είστε τραγουδιστής/ρια η τραγουδοποιός, πιθανώς να σας ταιριάζει περισσότερο μία μικρή κάρτα ήχου με μικρό αριθμό εισόδων για overdubbing. Εάν από την άλλη σκοπεύετε να ηχογραφήσετε μια πενταμελλή μπάντα που παίζει ζωντανά, θα χρειαστείτε μία μίξη εισόδων, αρκετών εισόδων μικροφώνων μόνο για τα τύμπανα. Παραθέτουμε παρακάτω τους τύπους των εισόδων που συναντάμε σε κάρτες ήχου και την χρήση του κάθε ένα.
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ/ΕΞΟΔΟΙ
· Jack: Οι είσοδοι χρησιμοποιούνται για κιθάρες, μπάσα, πλήκτρα, συνθεσάιζερς και εξωτερικό εξοπλισμό ήχου. Οι στερεοφωνικές πηγές ήχου όπως ένα συνθεσάιζερ, θα χρειαστούν δύο εισόδους Jack, για το αριστερό και το δεξί κανάλι. Οι έξοδοι χρησιμοποιούνται για σύνδεση με στούντιο ηχεία και διάφορους αναλογικούς επεξεργαστές.
· XLR: Balanced είσοδοι μικροφώνων. Οι XLR είσοδοι μικροφώνων στις κάρτες ήχου συνδέουν το μικρόφωνο με τον προενισχυτή ο οποίος ενισχύει το σήμα και το φέρνει σε χρήσιμα επίπεδα.
· Combo Jack/XLR είσοδοι: Οι κάρτες ήχου συχνά έχουν συνδιαστικές εισόδους Jack/XLR για να μην χρειάζεται να συνδέετε πηγές στην πίσω πλευρά της κάρτας.
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ/ΕΞΟΔΟΙ
· S/PDIF (Sony/Phillips Digital Interface): Αυτή είναι η κύρια είσοδος/έξοδος για κάθε ψηφιακή πηγή. Είτε μιλάμε για ψηφιακές εξωτερικές μονάδες εφφέ, είτε για κάποιο Sound Box ή Keyboard Arranger, η ψηφιακή είσοδος σας γλιτώνει τον οποιονδήποτε θόρυβο θα μπορούσε να σας φορτώσει στο σήμα μια αναλογική είσοδος. Η S/PDIF έρχεται σε δύο διαφορετικούς τύπους. Ομοαξονικά και Οπτικά. Σιγουρευτείτε για την σωστή σύνδεση της οποιασδήποτε συσκευής συνδέετε όταν έχετε να κάνετε με S/PDIF συνδεσμολογίες!
· MIDI: Χρησιμοποιείται για την σύνδεση περιφερειακών συσκευών οι οποίες ελέγχουν λογισμικό στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, ένα MIDI Keyboard, μπορεί να συνδεθεί για να παίξετε όργανα σε μορφή λογισμικού στον υπολογιστή σας. Οι νεότερες περιφερειακές MIDI συσκευές, διαθέτουν USB συνδεσμολογίες οι οποίες επιτρέπουν την απευθείας σύνδεση με τον υπολογιστή σας, παρ’ όλα αυτά, κάποιες συσκεύες παρέχουν μόνο την επιλογή της MIDI συνδεσμολογίας.
· ADAT: Μία οπτική συνδεσμολογία που σας επιτρέπει να μεταφέρετε ψηφιακά ήχο από συσκευή σε συσκευή. Μπορεί να μεταφέρει έως και 8 κανάλια στα 48 kHz / 24bit.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
«Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ ΟΣΟ Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ»
Υπάρχει μία πληθώρα σημαντικών στοιχείων σε μία κάρτα ήχου που θα αποτελέσουν την ποιότητα του συστήματος σας.
Το ταξίδι από το μικρόφωνο στον υπολογιστή, είναι όσο δυνατό όσο ο πιο αδύναμος κρίκος του. Μπορεί να έχετε τα ακριβότερα και πιο θρυλικά μικρόφωνα τα οποία λαμβάνουν ήχο με απίστευτη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, και εν τέλει να τα συνδέσετε σε ένα κακό καλώδιο η μία φθηνιάρικη κάρτα ήχου. Όλη αυτή η υπέροχη λεπτομέρεια θα χαθεί, ή θα «λασπωθεί» από τον θόρυβο.
ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ
Κατά την ηχογράφηση κάνοντας χρήση μικροφώνων, ο προενισχυτής είναι το πρώτο στοιχείο σε μία κάρτα ήχου που θα επηρρεάσει τον ήχο σας. Τα μικρόφωνα συνήθως λαμβάνουν ήχο σε αρκετά χαμηλές εντάσεις, οπότε είναι η δουλειά του προενισχυτή να το ενισχύσει πίσω στην αρχική του ένταση. Οι περισσότερες κάρτες ήχου έχουν εσωτερικούς προενισχυτές, πράγμα το οποίο σας επιτρέπει να συνδέσετε κατευθείαν πάνω το μικρόφωνο σας και να ηχογραφήσετε. Παρ΄ όλα αυτά, οι εξωτερικοί προενισχυτές περιέχουν περισσότερες επιλογές και υψηλότερη ποιότητα κατά την συντριπτική πλοιοψηφεία των περιπτώσεων.
Ένας αξιόλογος προενισχυτής θα ενισχύσει το σήμα με απίστευτη ευκρίνεια, σε αντίθεση με έναν χαμηλότερης ποιότητας προενισχυτή, ο οποίος πιθανώς να προσδώσει θόρυβο και ανεπιθύμητες ατέλειες. Δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε όμως, κάποιες ατέλειες μπορεί να είναι χρήσιμες. Οι καλύτεροι προενισχυτές, δεν είναι απλώς «πεντακάθαροι» και «γυαλιστεροί», προσδίδουν στο σήμα έναν μοναδικό χαρακτήρα και χρωματισμό στον ήχο. Είτε είναι λίγη «αναλογική ζεστασιά», είτε αυτό που οι μηχανικοί ήχου αποκαλούν «Air», οι καλύτεροι προενισχυτές μικροφώνων έχουν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο και είναι τρομερά περιζήτητοι.
Μία κάρτα ήχου μπορεί να παρέχει Phantom Power. Αυτή η επιλογή χρειάζεται κατά την σύνδεση με πυκνωτικά κυρίως μικρόφωνα τα οποία χρειάζονται επιπλέον τροφοδοσία. Συνήθως υπάρχει ένα κουμπί που ενεργοποιεί η απενεργοποιεί την λειτουργία, και μπορεί να παρέχεται ως ολικό Phantom Power για όλες τις εισόδους ταυτόχρονα η σαν ξεχωριστή επιλογή σε κάθε προενισχυτή. Συχνά αναγράφεται ως +48V.
SAMPLE RATE ΚΑΙ BIT DEPTH
Οι μετατροπείς στις περισσότερες κάρτες ήχου υψηλής ποιότητας είναι ικανές να αποδώσουν εξαιρετικό ήχο. Ο κύριος παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν είναι το Sample Rate και το Bit Depth. Εν συντομία, το Sample Rate μπορεί να μεταφραστεί ως το επίπεδο της ηχητικής λεπτομέρειας, ενώ το Bit Depth ως την αναπαράσταση της δυναμικής περιοχής (πόσες διαφορετικές στάθμες έντασης υπάρχουν από την χαμηλότερη μέχρι την δυνατότερη δυνατή ένταση).
Το Sample Rate στις κάρτες φτάνει συνήθως μέχρι τα 192 kHz και το Bit Depth μέχρι τα 24-bit, παρ’ όλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κλασική ποιότητα του CD είναι αρκετά χαμηλότερη, στα 44,1 kHz / 16-bit. Καταλαβάινουμε άρα πως μερίδιο ευθύνης για την σταδιακή «εξαφάνιση» τους φέρει η χαμηλή ποιότητα ήχου που φέρουν. Αγοράζοντας μία κάρτα ήχου, αξίζει να σκεφτεί κανείς το τί σκοπεύει να κάνει με τον ήχο η την μουσική αφού την ηχογραφήσει. Χρειάζεται να αποτελεί επιτομή ποιότητας;
Σήμερα, μία καλή σταθερά για το «High Resolution Audio» είναι τα 96 kHz / 24-bit και πάνω.
LATENCY
Το Latency, συνήθιζε να είναι αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ότι είναι σήμερα, παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρα ακόμη άξιο της προσοχής μας. Εάν έχετε ηχογραφήσει ξανά, πιθανώς να έχετε παρατηρήσει μία διακριτική καθυστέρηση ανάμεσα στο παίξιμο και σε αυτό που ακούτε από τα ηχεία/ακουστικά σας, και την ηχογράφηση στο DAW σας. Υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση μερικών ms καθώς περνάει από την κάρτα ήχου.
Αυτό δεν θα εξαλειφθεί ποτέ, αλλά η ταχύτητες των USB 3.1 και Thunderbolt είναι τόσο υψηλές, που πλέον το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα διακριτό. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αυτές οι κάρτες είναι ακριβότερες σε γενικές γραμμές από τις USB/FireWire.
POPULAR BRANDS
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρίες που κατασκευάζουν κάρτες ήχου, οπότε μπορεί να σας φανεί δύσκολο το να αποφασίσετε ποιά προσφέρει αυτή που σας ταιριάζει. Παρακάτω θα βρείτε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα που καλό θα ήταν να γνωρίζετε και που πιθανώς θα συναντήσετε κατά την αναζήτηση της επόμενης σας κάρτας.
· Focusrite: Μία από τις διασημότερες εταιρίες σε εισαγωγικού επιπέδου κατηγορίες. Λίγο η πολύ όλοι έχουν χρησιμοποιήσει κάποια Scarlett USB κάρτα κάποια στιγμή. Οικονομικές, αξιόπιστες, και καλαίσθητες. Διαθέτουν επίσης στην μεσαία κατηγορία τιμής την σειρά Clarett με MIDI συνδεσμολογίες και τα Pro μοντέλα, που συναγωνίζονται τις κορυφαίες κάρτες ήχου στον κόσμο.
· Universal Audio: Εάν ψάχνετε μία επιλογή και το οικονομικό κομμάτι δεν σας απασχολεί τόσο, αξίζει σίγουρα να ρίξετε μία ματιά στην Universal Audio. Οι κάρτες ήχου τους, ξεκινάνε σε τιμές κάτω των 200€ με την καινουρια σειρά “Volt”, και φτάνουν σε μοντέλα που ικανοποιούν και τους απαιτητικότερους των χρηστών.
· Native Instruments: Έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη για τα προïόντα DJ τους, τα Plug-Ins και τις βιβλιοθήκες ήχων Komplete, αλλά παράγουν επίσης μία κάρτα ήχου που τα παρέχει όλα, σε budget. Η επίσης ονομαζόμενη Komplete, διαθέτει 2 εισόδους μικροφώνων, MIDI συμβασιμότητα και 4 αναλογικές εξόδους.
· M-Audio: Μία εταιρία που ασχολείται με την παραγωγή καρτών ήχου για αρχάριους. Η M-Track σειρά, έρχεται με το Ableton Live DAW, και την AIR Creative Collection FX, μία διάσημη σειρά Plug-Ins. Στα 192 kHz / 24-bit θα έχετε άριστη ποιότητα ηχογράφησης σε μία οικονομική τιμή.
· PreSonus: Μία από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Focusite. Προσφέρουν επίσης μία εισαγωγική σειρά προïόντων την AudioBox που κερδίζει από την απλότητα του. Φυσικά, καθώς ανεβάινετε στην τιμή, προσφέρουν αρκετά περισσότερες εισόδους/εξόδους, λειτουργίες Talkback, προενισχυτές κλάσης Α και το PreSonus Studio One DAW.
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα θέλαμε όλοι να έχουμε την καλύτερη και μεγαλύτερη κάρτα ήχου που υπάρχει για το στούντιο μας. Δυστυχώς, ο υψηλής ποιότητας εξοπλισμός μπορεί εύκολα να κυμανθεί στην κατηγορία των χιλιάδων, χωρίς να προσφέρει τα άλματα σε ποιότητα που κάποιος θα περίμενε.
Γενικά, ανάμεσα στις διάφορες ζώνες τιμών, ισχύει το ότι όσα περισσότερα χρήματα ξοδέψετε, τόσο υψηλότερης ποιότητας προïόν θα λάβετε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στον καλύτερο ήχο και τον αριθμό των εισόδων.
Γι αυτό και είναι σημαντικό να αναλογιστούμε το πόσες εισόδους ρεαλιστικά θα χρειαστούμε, διότι εάν είστε ένας σόλο μουσικός που ηχογραφεί πηγές, μία την φορά, ίσως θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε τις μεγάλες κάρτες ήχου με τις πολυάριθμες εισόδους και αντ’ αυτού να επενδύσετε σε μία κάρτα με λίγες και ποιοτικές εισόδους και converters.
Οι περισσότερες κάρτες σας επιτρέπουν την επέκταση των εισόδων έτσι κι αλλιώς, έτσι ώστε να μπορείτε να επεκτείνετε τον εξοπλισμό ηχογράφησης σας όταν είστε έτοιμος.
Η καλύτερη κάρτα ήχου για εσάς είναι αυτή που προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε μέσα στο budget σας. Το να διαλέξετε την σωστή για εσάς, μπορεί να φαίνεται χαοτικό στην αρχή, αλλά επιλέγοντας προσεκτικά τις απαιτήσεις σας, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές σας αποτελεσματικά.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
· ΤΙ ΕΙΝΑΙ MIDI?
MIDI, ή Musical Instrument Digital Interface είναι ένας τρόπος ελέγχου παραμέτρων των μέσων που βρίσκονται στον υπολογιστή σας, είτε αυτό είναι κάποιο Virtual Instrument, είτε το ίδιο το DAW, μέσω εξωτερικών συσκευών.
· ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΗΧΟ?
Ναι. Προενισχυτές από διάφορους κατασκευαστές προσθέτουν διακριτικά διαφορετικά χαρακτηριστικά στις ηχογραφήσεις των μικροφώνων σας. Για παράδειγμα, κάποιοι προσδίδουν «ζεστασιά», άλλοι είναι «διάφανοι».
· ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LATENCY
Η χρονική διαφορά ανάμεσα στο παίξιμο του ήχου π.χ. μέσω ενός οργάνου και της αναπαραγωγής του ίδιου ήχου. Μπορεί εύκολα να βελτιωθεί μέσω της αναβάθμισης των Drivers ή χαμηλώνοντας το Buffer Size από τις ρυθμίσεις του DAW ή του υπολογιστή σας.
· ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ XLR Η TS ΚΑΛΩΔΙΟ?
Τα μικρόφωνα χρειάζονται καλώδια XLR για να συνδέονται στους προενισχυτές. Συνδέστε το TS καλώδιό σας στην κάρτα ήχου και στην κιθάρα σας, για να ηχογραφήσετε απευθείας στο DAW σας, με την χρήση Plug-Ins.
· ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PHANTOM POWER?
Το Phantom Power παρέχει επιπρόσθετη τροφοδοσία στα μικρόφωνα τα οποία την απαιτούν. Οι περισσότεροι προενισχυτές παρέχουν Phantom Power, οπότε δεν αποτελεί πρόβλημα. Συμβολίζεται συχνά ως +48V.